Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Naturnära lek i Huddinge

I stadsdelen Balingsnäs i Huddinge ville kommunen, i en skogsglänta mellan två bostadskvarter, utveckla en lekplats med fokus på yngre barn och även skapa en samlingsplats för alla åldrar. PE Teknik & Arkitektur har gedigen erfarenhet av att skapa lekmiljöer för barn och fick uppdraget att gestalta den nya lekplatsen.

Lekplatsen Svampparken i Balingsnäs ligger insprängd i ett naturområde mellan två bostadskvarter och invigdes i juni 2024. Projektet att skapa lekplatsen utgick från platsens unika förutsättningar, där gestaltningskonceptet betonade närheten till naturen och syftade till att främja lek och upptäckarlust. Efter framtaget koncept fick PE förtroendet att projektera vidare.   

– Vi ville skapa ett lekfullt möte med naturen. De omgivande gatornas namn inspirerade till att använda oss av svampar i olika skalor och utförande, för att markera parkens entréer och bjuda in besökare i skogen. I den del av lekplatsen som är avsedd för yngre barn placerades gungor, ett lekhus med rutschkana samt en sandlåda med bakbord. Här finns också sittplatser och planteringar som skärmar av mellan lekplats och boende. Hänsyn togs till den befintliga terrängen som används som pulkabacke, säger Matilda Kindberg, landskapsarkitekt på PE.  

Parken separeras av en befintlig gång- och cykelväg som skiljer leken för de yngsta från skogsleken. För att signalera samhörighet mellan de båda delarna och förhindra att barn springer ut i gång- och cykelbanan, tog PE fram ett specialritat planterings- och fallskyddsräcke. Gång- och cykelvägen förseddes också med bommar för att minska hastigheten på genomfartstrafiken. 

Skogskänslan bevaras

I projektet lades stor vikt vid att behålla och förstärka den befintliga skogen och att tillgängliggöra naturen. En träspång utgör en ny tillgänglig entré till skogsgläntan och förses med bänkar och samlingsplatser. Träspången tar upp stora höjdskillnader på platsen och möjliggör för besökare att enkelt kunna uppleva skogen inifrån. Mellan trädstammarna finns sedan en djungelbana, kojor och lekskulpturer som gömmer sig i skogen.  

– En utmaning var att behålla känslan av skog. Med hjälp av en noggrann inmätning i projekteringen och skissande i 3D kunde vi anpassa utrustningen till de befintliga höjderna och efter trädens utbredning. Detta medförde att vi kunde spara värdefulla träd och förstärka känslan av att lekplatsen är en del av skogen, fortsätter Matilda Kindberg.