Läsinspiration och flexibilitet på Rosendals bibliotek
Det nya multihus som kommunen har uppfört i Uppsalas nya stadsdel Rosendal invigdes i november 2024. Här inryms bland annat ett stadsdelsbibliotek och kulturskolans lokaler. PE Teknik & Arkitektur fick uppdraget att utforma inredningen för dessa delar.
Den växande kommunen Uppsala hade behov av fler lokaler för idrottsutövning och andra fritidsaktiviteter. Vid torget i den nya stadsdelen Rosendal har man därför uppfört ett multihus avsett för både idrott och kultur. I huset finns stadsdelsbibliotek med meröppetfunktion, lokaler för kulturskolan som används för dans-, drama- och musikundervisning samt, på plan två, en bokningsbar idrottshall som under dagtid också används till de lokala skolornas idrottsundervisning.
PE:s inredningsarkitekter anlitades för inredningsprojektering, programhandling och förfrågningsunderlag för biblioteket och kulturskolan. Med barn och unga vuxna som huvudmålgrupp tog PE fram koncept och inredningsarkitektur utifrån barndialog och en samverkansprocess med verksamheten. Biblioteket ska ge läsinspiration och vara en flexibel, lättorienterad och fantasieggande mötesplats för målgrupperna. Många funktioner är också omställningsbara för att det ska gå att maximera användningen av lokalerna. Stor vikt har lagts på att skapa rum i rum för att det ska gå att ha flera aktiviteter pågående samtidigt utan att man stör varandra.
Lokalproducerade snickerier
– Projektet har skapat utrymme och funktioner för flera olika fokusgrupper som barn, ungdomar och äldre. Det var viktigt för oss att alla grupper får sin plats, men samtidigt kan korsbefrukta varandras biblioteksbesök genom informella möten. Visst återbruk förekom i projektet men för att i så stor mån som möjligt kunna maximera ytor och arbeta med multifunktionalitet så är mycket av inredningen specialritad och utförd av ett lokalt snickeri i FSC-märkt trä, där närodlad furu har prioriterats. I övrigt har vi haft fokus på att föreskriva produkter som också håller hög kvalitet och miljöprofil, säger Anki Andersson, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på PE.
Bygget färdigställdes både enligt tidplan och inom budget och har tagits emot väl av personal och allmänhet. Sedan invigningen i november 2024 har biblioteket blivit en populär nod som många av stadsdelens barnfamiljer och föräldralediga har hittat till. Den sagokoja som finns i biblioteket är byggd för att vara synbar på långt håll från busshållplatsen, vilket synliggör interiören och bidrar till att ge stadsdelen en identitet. Också meröppettiderna har blivit populära för människor som vill sitta och studera eller arbeta.