Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Nya bostäder i KL-trä på en innergård i Vasastan

Mitt på en innergård i Vasastan i Stockholm har det byggts ett gårdshus med 20 hyreslägenheter. Husets stomme ovan mark har producerats i korslimmat trä, en lösning som både är miljösmart och effektiv. PE Teknik & Arkitektur har stått för konstruktionen och bidragit med en rad andra kompetenser. Kvarteret Modellen är finalist i kategorin Bostad till Årets Bygge 2025 .

På innergården har det tidigare har stått ett gårdshus som revs för cirka 40 år sedan. Det nya huset har nu återigen fyllt detta tomrum i stadsbilden. Huset har projekterats för att möjliggöra miljöcertifiering enligt Svanen. Byggherre är Wallfast, som även äger gatuhuset ut mot Karlbergsvägen på samma tomt, och entreprenör är MVB Öst. Det nya gårdshuset har en platsgjuten källare och sex våningar i korslimmat trä (KL-trä). PE ansvarade för konstruktionen och har levererat bygghandlingar samt projekterat stommen i KL-trä, och har även bidragit med kompetens inom VVS, landskapsarkitektur, el och VA i projektet.

Miljösmart att bygga med korslimmat trä

Det har blivit allt vanligare att använda KL-trä, som är både miljösmart och effektivt, istället för betong och stål i byggnationer. Modellen 4 har en stomme som producerats i KL-trä, vilket är en stor miljöbesparing då koldioxidutsläppet generellt sänks med cirka 33% jämfört med en stomme i betong. PE:s byggnadskonstruktörer har också använt sig av träbalkar i limträ och LVL (fanerlaminatträ) i så stor utsträckning som möjligt.

– I en träbyggnad blir akustiken och brandskyddslösningarna annorlunda mot en byggnad i betong, vilket har varit en central fråga i skapandet av en hållbar boendemiljö. Detta har ställt krav på hur stommen kläs in men också på hur den kopplas ihop i byggnaden, säger David Tönseth, uppdragsansvarig på PE.

Logistikutmaningar

En stor utmaning i projektet har varit att Modellen 4 byggts på en innergård och den enda vägen för att transportera byggmaterial har varit via en portik. Det hade varit för riskabelt att lyfta material över hustaken, vilket medförde att alla KLT-element till stommen behövde projekteras så att de gick in igenom portiken. Det var också viktigt att säkerställa att de inte var för tunga för den lilla bandvagnen som transporterade in elementen till kranen på innergården. Dessa utmaningar har krävt noggrann planering och kreativitet av alla involverade.

Modellen 4 stod klar för inflyttning i september 2024.

”I en träbyggnad blir akustiken och brandskyddslösningarna annorlunda mot en byggnad i betong, vilket har varit en central fråga i skapandet av en hållbar boendemiljö”, säger David Tönseth, uppdragsansvarig konstruktör på PE.

Foto: Wallfast/StudioS19
Illustration: FOJAB