Gå direkt till textinnehållet
logotyp
Bild: Jennie Lind

En grön och modern naturstad

Luleås nya stadsdel Kronandalen innefattar 2000 nya bostäder och blir en grön och modern naturstad med närhet till rekreation, grönska och aktivitetsytor. Landskapsarkitekterna på PE har arbetat med att ta fram en programhandling för hela Kronandalens parkområde samt efterföljande bygg- och relationshandlingar för samtliga delar.

Projektet omfattar två större parker: Träffparken och Origoparken. Där utöver parkstråk längs med Bensbyvägen och dagvattenkanalen, en ungdoms-och aktivitetsplats, pulkabacke, rondeller samt gångvägar och anslutningar till omkringliggande områden. I slutet av sommaren 2024 invigdes Origoparken och den avslutande delen av kanalstråket som är de sista delarna som byggts klart. Det organiska formspråket på denna del är utformat i samklang med den omgivande naturen och befintlig barrskog med undervegetation har bevarats. De böljande formerna är ett medveten val för att skapa en kontrast mot den angränsande Träffparkens mer moderna uttryck. Platsbildningar är gestaltade på olika sätt längs med kanalstråket.

Integrerar dagvattenhantering, rekreation och konst

Kronandalens parkrum med sina olika delar integrerar dagvattenhantering, rekreation och konst i en samtida gestaltning. Konceptet vilar på fem delar: Aktiv, attraktiv, socialt hållbar, nyskapande och robust.

Parkområdet omsluter ett öppet dagvattensystem, ett vattenstråk med två fördröjningsdammar som tar hand om Kronandalens dagvatten samt berikar natur- och djurliv. Vid gestaltning och projektering av kanalstråket har vi behövt ta hänsyn till vattennivåns variationer när vi valt växtmaterial och stenfraktioner. Det öppna dagvattensystemet med flera dämmen skapar dessutom en trevlig miljö med vattenspegel och ljud av porlande vatten. Omgivande bryggor, broar och gångvägar tillåter besökare att komma nära vattnet.

– Det har varit ett inspirerande projekt som vi på PE fått möjligheten att följa och arbeta med under en längre tid. Extra roligt har varit att få se hur vår vision för de olika parkrummen och dagvattenanläggningarna tagit form nu när även den sista etappen är färdigbyggd, berättar Johanna Wetterborg, Landskapsarkitekt LAR MSA på PE.

Varierande vegetation för att gynna djur och insekter

Det har varit viktigt att bevara stora delar av den befintliga tallhällmarken och väva in den i den nya utformningen. De nya planteringarna erbjuder variation av arter i form av träd, buskar, perenner, äng, gräs och vattenväxter. Ett viktigt mål med den varierande vegetationen har varit att gynna och vara en attraktiv livsmiljö för djur och insekter.

Kronandalen samtliga ytor har planerats utifrån hög kvalitet och skötseltålighet, bland annat för att underlätta drift både sommar- och vintertid.

– Det har varit viktigt att anläggningen och växtmaterialet ska kunna skötas effektivt och dessutom kunna utvecklas på bästa sätt över tid. Det nordliga läget och snösituationen har också ställt vissa krav på växtmaterialet, som är av en mer robust karaktär, berättar Erika Björklund, Landskapsarkitekt LAR MSA på PE.

Bilder: Jennie Lind och Johan Jansson

Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Jennie Lind
Bild: Johan Jansson
Bild: Johan Jansson
Bild: Johan Jansson
Bild: Johan Jansson
Bild: Johan Jansson
Bild: Johan Jansson
Bild: Johan Jansson

Översiktsplanen visar omfattningen av Kronandalen. Förutom de två större parkerna Träffparken och Origoparken innefattar det även parkstråk längs med Bensbyvägen och dagvattenkanalen, en ungdoms-och aktivitetsplats, pulkabacke, rondeller samt gångvägar och anslutningar till omkringliggande områden.