Röda Kvarn är Helsingborgs äldsta biograf och drivs i dag av Folkets Hus och Parker. För att möta konkurrens från streaming, andra biografer och annat nöjesutbud har den anrika biografen uppdaterats. PE Teknik & Arkitekturs inredningsarkitekter och ljusdesigners anlitades för att återskapa biomagin från förr i en nutida helhetsupplevelse.
Röda Kvarn ligger i centrala staden och har drivits som biograf i stort sett oavbrutet sedan den invigdes redan 1918. I dag visas film för alla åldrar sju dagar i veckan med ambitionen att stötta ett varierat internationellt filmutbud. Här hålls även event med till exempel sing-along, filmquiz, inbjudna festivaler och regissörer, samt direktsänd opera.
För att möta konkurrens från streaming, andra biografer och annat nöjesutbud på orten har Folket Hus och Parker valt att upprusta Röda Kvarn såväl tekniskt som med en ny scen för liveframträdanden, ny gestaltning av foajéer och tillskapandet av en ny restaurang på plan 2. Tanken var att skapa möjligheter för en helhetsupplevelse med à la carte och/eller framträdanden före eller efter filmen. Idén är också att kunna följa teman i restaurangen, med till exempel koreansk mat om filmen är koreansk eller indisk när en film tagit sig från Bollywood till nordvästra Skåne.
Stadskärnan får ny mötesplats
PEs inredningsarkitekter och ljusdesigners anlitades för att tillsammans med verksamheten ta fram ett koncept som gav den anrika byggnaden nytt liv och ny användning. Biograflokalerna lämnades intakta, men foajéer som renoverats standardmässigt på 1980-talet togs om hand för att återspegla byggnadens ålder i väggpaneler platsbyggda sittmöbler och färgsättning. Ett tidigare samlingsrum på plan 2 gjordes till restaurang med modern standard. Med dov färgskala har lokalen fått hög komplexitet i textilval, färgsättning, tapeter och olika typer av rum i rummet. Traditionella restaurangbord kan ställas i olika formationer för olika event. Här finns även sittbås och väggfasta soffor, lokalt byggda av snickeri och tapetserare, som skapar mer intimitet. Konceptet stämdes av kontinuerligt med stadsantikvarien.
– Genom varsam renovering som återbrukar och tillvaratar byggnadens kvaliteter och rumsligheter, samtidigt som tillägg görs för att tillföra nytt liv, har vi skapat en ny mötesplats i staden. Upplevelsen av biomagi skapas redan från det att besökaren kliver innanför dörrarna och möts av en panelvägg med repertoaraffischer i gammal stil bakom biljettdisken. Här kan man handla ett glas vin eller en kopp kaffe och slå sig ner i ett bibliotek med filmböcker och filmhistorisk memorabilia. Den ombonade, varma och biopräglade miljön fortsätter sedan i restaurangdelen där man kan äta middag eller bara ta en drink innan filmen, säger Anki Andersson, uppdragsansvarig inredningsarkitekt SIR/SAR/MSA på PE.