Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Spindeln i nätet när fastigheter ska energieffektiviseras

Nyheter

PE Teknik & Arkitekturs seniora projektledare Helen Larsson berättar om ett samarbete mellan PE och SEB för att hjälpa fastighetsägare komma framåt i sitt omställningsarbete.

– Vi sänker tröskeln in till den kunskap som är nödvändig för att fastighetsägare ska landa rätt i arbetet med energieffektivisering. I det upplägg vi har tillsammans med SEB erbjuds deras kunder personlig rådgivning av en senior konsult på PE, från första samtalet och vidare genom hela processen, förklarar Helen.

Syftet är att hjälpa fastighetsbolag att komma framåt i omställningen till ett hållbart och kostnadseffektivt fastighetsbestånd. Utöver det rent hållbarhetsmässiga, kan energieffektivisering idag även skapa värde för fastighetsägarna genom att de kan minska sina kostnader, minimera risker, möjliggöra grön finansiering och även höja sina fastigheters värde och deras attraktivitet för eventuella hyresgäster.

– Som senior projektledare med lång och bred erfarenhet så kan jag hjälpa kunden att hitta fram till lämplig expert beroende på vilka olika behov som finns. Om kunden sedan initierar eventuella projekt enligt våra rekommendationer så fortsätter jag som projektledare, vilket blir både enkelt och tryggt för dem, säger Helen.

Värdeskapande energieffektivisering

– Att minska våra fastigheters växthusgasutsläpp är en brännande framtidsfråga och energieffektivisering drivs i dag på av hyresgäster, investerare, finansiärer och lagstiftare. Alla fastighetsägare behöver hitta sätt att förbättra sina fastigheters energiprestanda, säger Helen.

EU-direktivet som syftar till att förbättra byggnaders energiprestanda, EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), har målsättningen att koldioxid ska fasas ut i EU:s totala fastighetsbestånd till 2050. Efter en revidering av direktivet i maj 2024 kommer lagskärpningar att kräva regelbundna energibesiktningar av alla fastigheter samt uppgradering av byggnader med dålig energiprestanda. Ny svensk lagstiftning förbereds och är tänkt att träda i kraft senast i slutet av maj 2026.

Utmanande att hitta rätt

De flesta fastighetsägare ser vinsten i att energieffektivisera sina fastigheter, men för många kan det vara utmanande att planera och prioritera åtgärderna för bästa möjliga utfall. Samarbetet mellan PE och SEB vill hjälpa fastighetsägare att säkra en utveckling av beståndet som blir både kostnadseffektiv och hållbar.

Är man kund hos SEB, kan man ta kontakt antingen direkt med PE eller via sin rådgivare på banken. Processen inleds sedan med ett kostnadsfritt rådgivningsmöte på 45 minuter för att utröna status och nuläge för fastigheten eller fastigheterna. Inför det läser PE:s projektledare in sig ordentligt på det aktuella fallet och förbereder sig på att tanka ned nödvändiga uppgifter från kunden. Utifrån slutsatserna från det initiala mötet, engagerar Helen sedan lämplig expert på PE för att gå vidare. Kunden får ett nytt kostnadsfritt rådgivningsmöte på 45 minuter med denna expert, vilket mynnar ut i ett förslag på konkret handlingsplan för att gå vidare med energieffektiviseringen.

All nödvändig expertis hos PE

En stor nytta för kunden med upplägget är att PE hjälper dem att prioritera och samordna åtgärder så att de kan få ut mesta möjliga effekt till lägsta möjliga kostnad.

– Vi rekommenderar att man tar fram en långsiktig åtgärdsplan som innefattar både förslag på prioritetsordning och kostnadsberäkningar samt lönsamhetskalkyler för samtliga åtgärder. Sedan är det förstås alltid kunden som sitter i förarsätet och fattar besluten. Utifrån deras beslut och de behov som finns sätter vi ihop ett lämpligt team som därefter kan anpassas under resans gång, säger Helen.

PE är experter på byggnader och deras närmiljö och ett viktigt expertområde är just energieffektivisering. Det gör att PE besitter den nödvändiga expertisen inom exempelvis ventilation, belysning, solcellsanläggningar, el och arkitektur för att på ett effektivt sätt genomföra de rekommendationer som de initiala rådgivningsmötena med fastighetsägaren landar i. Det kan handla om allt från att genomföra en energideklaration till mer omfattande projekt.

– Ytterligare en fördel med upplägget, är att SEB också finns med i processen hela vägen från analys, via genomförande och fram till uppföljning av de energi- och kostnadsbesparingar som realiseras, avslutar Helen.

Är du intresserad och vill ha kontakt?

Använd formuläret nedan eller läs mer om våra tjänster inom energirådgivning här.

Om du är fastighetsägare och samtidigt SEB-kund, hör av dig till e-post seb@pe.se eller telefon 010-516 07 00.

Relaterad information

Rådgivning för energieffektivisering av fastigheter

PE:s konsulter anlitas av fastighetsägare för rådgivning inom alla typer av energifrågor, oavsett om det gäller ett flerbostadshus eller en industribyggnad. Vi hjälper våra kunder att få ett helhetsgrepp om energifrågan, och genom utveckling av tydliga krav säkerställer vi att energifrågan beaktas under hela byggprocessen och under byggnadens hela livslängd.

Välkommen med din förfrågan

Vill du att vi kontaktar dig angående en offert, en specifik fråga eller ett för att boka ett möte? Beskriv ditt ärende så ser vi till att du blir kontaktad av rätt person hos oss. Vill du bli en del av vårt team? Connecta och gör din ansökan på pe.se/karriar.