Gå direkt till textinnehållet
logotyp

Invigning av Origoparken i Kronandalen

Nyheter

På lördag den 24 augusti invigs Origoparken i Kronandalen i Luleå. Luleås nya stadsdel Kronan innefattar 2000 nya bostäder och blir en grön och modern naturstad med närhet till rekreation, grönska och aktivitetsytor. PEs landskapsarkitekter har varit ansvariga för programhandlingen där koncept och alla ingående delar har studerats i nära samarbete med Luleå kommun. Programmet har sedan legat till grund för arbetet med att ta fram bygghandlingar för de olika delarna.

Områdets målgrupp är aktiva lulebor som värdesätter närhet till natur likväl som stadsmässiga kvalitéer. Planeringen ska stärka sådana samband och ge området en tydlig egen karaktär av en tät och detaljerad stad. Kronandalens parkrum med sina olika delar blir nu en urban utemiljö som integrerar dagvattenhantering, rekreation och konst i en samtida gestaltning. Konceptet vilar på fem delar: Aktiv, attraktiv, socialt hållbar, nyskapande och robust.

Exklusiv arkitekturvandring under invigningen

Under invigningsdagen bjuder Luleå kommun in besökare till en familjefest med underhållning och aktiviteter. För att visa på hur arkitekturen för landskapet har formats, både vad gäller byggnader, grönområden och konst erbjuds alla intresserade att även följa med på guidade turer längs Kanalstråket och i Origoparken. Klockan 14.00 kommer det till exempel anordnas en arkitekturvandring under ledning av stadsarkitekt Mia Persson, konststrateg Hans Sundvall, landskapsarkitekt Viktor Wäppling och PEs landskapsarkitekt Johanna Wetterborg.

– Det har varit ett inspirerande projekt som vi på PE fått möjligheten att följa och arbeta med under en längre tid, och vi ser mycket fram emot att vara på plats på lördagens invigning. Det ska bli extra spännande att få se hur vår vision för de olika parkrummen och dagvattenanläggningarna har blivit nu när även den sista etappen är färdigbyggd, säger Johanna Wetterborg, landskapsarkitekt på PE.

Läs mer om invigningen och anmäl dig till arkitekturvandringen>

Läs mer om arkitekturvandringen>

Läs mer om projektet>

Relaterad information

Inkluderande landskapsarkitektur för hållbar utveckling

Våra utemiljöer får en allt större betydelse i omställningen till ett klimatanpassat samhälle. Genom kreativa lösningar arbetar PEs landskapsarkitekter med att gestalta inkluderande, inspirerande och resilienta livsmiljöer där vi bidrar vi till en långsiktigt hållbar utveckling.